Diversificarea la bebeluşi - pas cu pas

Începerea diversificării provoacă multe emoţii mămicilor. Tocmai de aceea, în cele ce urmează, ne-am propus să îţi prezentăm tot ceea ce trebuie să ştii privitor la diversificarea alimentelor pentru bebelușul tău: când e indicat să începi, ce reguli să respecţi, ghidul alimentelor pe etape de vârstă, alternativa autodiversificării şi ustensilele necesare în proceul diversificării sau autodiversificării.

Când începe diversificarea la bebeluşi

Introducerea diversificării nu trebuie grăbită întrucât micuțul tău îşi primeşte toţi nutrienţii necesari din laptele matern. În plus, sistemul său digestiv nu este suficient dezvoltat pentru a procesa alimentele solide până la vârsta de 6 luni. În preajma acestui moment, fii atentă la câteva semne care îţi vor spune că este pregătit pentru diversificare.

Un prim indiciu este faptul că poate sta în funduleţ şi îşi poate ţine capul în poziţie dreaptă. Controlul asupra capului îi permite să ţină în guriţă şi să mestece alimentele solide, iar faptul că poate sta în şezut, într-o postură stabilă şi echilibrată a capului, a gâtului şi a trunchiului elimină riscul de a se îneca.

Urmăreşte-i salivaţia: o salivaţie din ce în ce mai redusă este semnul că procesul înghiţirii funcţionează corespunzător. Cu alte cuvinte, reflexele masticatorii (molfăitul/ clefăitul) şi cel de a direcţiona apoi mâncarea spre gât pentru a fi înghiţită sunt suficient formate pentru a introduce în meniul bebeluşului tău şi alimente solide.

Un alt reper este dat de masa lui corporală. Dacă şi-a triplat numărul kilogramelor şi a trecut de vârsta de 4 luni, înseamnă că poate fi momentul pentru a începe diversificarea. Mai mult decât atât, vei observa şi că apetitul său pentru lapte creşte din ce în ce mai mult, semn că acesta nu-i mai satisface nevoile energetice şi nutriţionale.

Regulile diversificării

Deşi diversificarea mâncării bebeluşului pare să dea nelinişte mămicilor, află că nu este o activitate pe care nu o poţi învăţa, nici o perioadă peste care nu vei trece cu bine. Diversificarea corectă este în primul rând o diversificare echilibrată, iar cheia succesului este să îţi însuşeşti încă de la bun început câteva reguli pe care să le respecţi cu multă atenţie.

Introdu alimentele pe rând

Medicii recomandă introducerea unui singur aliment nou într-o zi, astfel încât să poţi depista în timp util şi în mod corect alimentele alergene. Includerea concomitentă a două sau a mai multor alimente va crea incertitudine în cazul declanşării unei alergii. După ce observi că bebeluşul tău s-a obişnuit cu un anumit aliment care nu prezintă niciun risc pentru el, poţi trece la următorul.

Acordă atenţie alimentelor solide

Dacă înainte de începerea diversificării bebeluşul tău consuma doar lapte, această etapă presupune trecerea de la mâncarea lichidă la cea solidă. Ai grijă ca această tranziţie să se realizeze lent pentru a nu brusca în vreun fel organismul puiului tău. De aceea, este indicat ca diversificarea să înceapă cu legume si fructe de sezon (preparate la abur, la cuptor, sub forma de piure si fingerfood), iaurt integral, brânza, carnea fiartă etc.

Odată ce ai început să introduci alimentele solide, fii atentă să i le oferi tot timpul bebeluşului înainte de a îi da lapte. Să procedezi în sens contrar ridică posibilitatea ca acesta să refuze hrana solidă pentru că laptele de la sânul tău îl va sătura.

Păstrează gusturile naturale ale legumelor, fructelor, lactatelor şi cărniţei când pregăteşti hrana complementară pentru bebe - elimină adaosurile de dulce si sare. Nu doar că vei crea premisele adecvate pentru o alimentaţie sănătoasă în viaţa sa de adult, dar poţi să fii sigură că bebelușul tău nu va duce lipsa lor. Pentru el, vor fi oricum gusturi noi pe care va fi curios să le descopere!

 

Nu uita de alimentele alergene

Dacă bebeluşul tău a arătat deja că prezintă risc de alergii sau dezvoltă dermatită atopică, precum şi în cazul în care unul dintre părinţi sau un frate suferă de alergie alimentară diagnosticată, diversificarea se face după o schemă personalizată realizată de medicul alergolog. Alergia trebuie însă confirmată clinic pentru a nu se impune restricţii alimentare fără rost.

Schema de diversificare trebuie să introducă în primul an de viaţă grupele principala de alergenit: nuciferele, arahidele, lactatele, oul, crustaceele si molustele, soia, peştele, glutenul si susanul. O atenţie sporită trebuie acordată şi adăugării laptelui de vacă în meniul bebeluşului, care trebuie să aibă loc în tot cazul după vârsta de 1 an.

Creşte progresiv consistenţa alimentelor

Dacă în prima sa jumătate de an bebeluşul tău cunoaşte doar hrana lichidă, trecerea spre solid se face apoi destul de repede. Daca in primă fază îi vei face cunoştinţă cu sucuri şi supiţe, avanseaza rapid la piureuri omogene dense sau mai puţin dense, alimente zrobite care conţin cocoloaşe ("lumpy foods") şi mâncăruri ceva mai dure pe care micuţul le poate manevra cu mâinile sale ("finger foods").

Continuă să alăptezi

Nutrienţii conţinuţi de laptele matern sunt indispensabili o perioadă de timp pentru creşterea armonioasă a copilaşului tău. Începerea diversificării este un proces necesar şi inevitabil pentru dezvoltarea sa, însă aceasta nu înseamnă nicidecum că trebuie să renunţi la a îi oferi laptele matern pe care se recomanda să continui să îl administrezi până la vârsta de 2 ani.

Ai grijă la conţinutul nutritiv al alimentelor

O alimentaţie sănătoasă presupune o gamă cât mai variată de nutrienţi. De aceea, diversificarea trebuie să urmărească introducerea fructelor şi a legumelor, a alimentelor de origine animală şi a peştelui, a lactatelor, a leguminoaselor şi a grăsimilor şi a uleiurilor vegetale.

Una dintre mineralele care nu se găseşte în laptele matern şi de care bebeluşul are mare nevoie este fierul. Alimentaţia complementară echilibrată are aşadar un rol considerabil în această situaţie. Carnea, peştele şi leguminoasele pot fi surse excelente pentru procurarea necesarului de fier, surse care trebuie consumate alături de alimentele bogate în vitamina C, esenţială pentru absorbţia eficientă a acestui mineral.

Odată cu introducerea cărniţei, să nu omiţi să monitorizezi constant masa corporală a bebeluşului tău. Consumul crescut de proteine a fost asociat de unele studii de specialitate cu îngrăşarea nedorită, chiar în lipsa unei predispoziţii genetice în acest sens.

Oferă-i doar cantitatea adecvată de alimente

Când începi diversificarea, nu trebuie să uiţi că micuţul tău este obişnuit doar cu lichidul lapte matern. Adaptarea la hrana solidă se face cu rabdare, deci nu îi da o cantitatea prea mare de la început. 

Nu obliga bebeluşul să mănânce alimente care nu îi plac

Dacă ai fi în locul lui, nici ţie nu ţi-ar plăcea să fii forţată să mănânci ceva ce nu vrei. Nu este nicio tragedie dacă micuţul manifestă reticenţă faţă de un aliment, chiar dacă nu îţi poţi da seama în primă instanţă de motiv. Cu toate acestea, încearcă după un timp să îi prezinţi din nou alimentul refuzat şi s-ar putea să constaţi că, de data aceasta, îl va accepta.

Foloseşte ustensile potrivite pentru diversificare

Instrumentele folosite pentru a hrăni bebeluşul sunt extrem de importante în procesul diversificării deoarece alegerea lor necorespunzătoare îl poate răni sau poate creşte riscul unor accidente. Nu te sfătuim să foloseşti furculiţa şi nici o lingura prea mare care îi poate doza nepotrivit cantitatea de mâncare şi cu care se poate îneca. Prin forma şi dimensiunile sale, linguriţa este ustensila ideală.

Autodiversificarea

Autodiversificarea, numită şi diversificare naturală  sau "baby led weaning" (BLW) înseamnă diversificarea „condusă de copil”, adică situaţia în care bebeluşul tău are control asupra a ce, cât şi cum mănâncă. Cu alte cuvinte, îi este lăsată libertatea de a alege ce îi place să mănânce din rândul alimentelor sănătoase şi potrivite pentru vârsta sa.

Acest tip de diversificare este recomandat pentru orice bebeluş care dă semnele unei dezvoltări normale, adică nu prezintă atrofie musculară, boli genetice sau orice alt fel de întârzieri în dezvoltare. Totodată, este necesar să nu te panichezi şi să te informezi temeinic ca să te asiguri că autodiversificarea este într-adevăr o metodă potrivită pentru copilul tău.

La fel ca în cazul diversificării clasice, nici în autodiversificare nu se oferă bebeluşului sare, zahăr şi miere până la împlinirea vârstei de un an. Lista de restricţii include şi alimente precum nuci, migdale, alune ori arahide întregi, fructe sau legume prea mici ori cu sâmbure, măr crud sau peşte cu oase, carne cu zgârci, fructe de mare.

Cu toate că este privită ca o metodă mai riscantă şi nu orice mămică are curajul să o adopte pentru bebeluşul său, autodiversificarea prezintă şi o serie de beneficii indiscutabile. Faptul că micuţul poate avea control asupra apetitului, că învaţă singur să mănânce în siguranţă sau că poate participa la mesele părinţilor conferă negreşit copilului mai multă încredere în sine.

Ghid (tabel) de diversificare la bebeluşi

Sunt mămici care apreciază că bebeluşul este pregătit să înceapă diversificarea în jurul vârstei de 4 luni. Regula generală, furnizată de Academia Americană de Pediatrie recomandă însă alăptarea exlusivă în primele 6 luni de viaţă, moment după care introducerea alimentelor solide devine oportună.

Înainte de a începe diversificarea, fii atentă dacă bebeluşul tău arată semne că este momentul potrivit: poate să îşi controleze căpuşorul, să stea în scaun, şi-a dublat masa corporală de la naştere, nu împinge alimentele afară din guriţă, îşi foloseşte limba ca să le înghită şi îşi manifestă interes faţă de alimentele solide.

Diversificarea se face treptat, adică presupune împărţirea pe categorii de alimente şi modalităţi diferite de preparare a acestora specifice anumitor perioade din viaţa micuţului. Ca să poţi supraveghea corespunzător procesul diversificării, cel mai indicat este să îţi notezi ce alimente introduci şi la cât timp, cele pe care le respinge bebeluşul şi cele la care prezintă reacţii alergice.

Ghid de diversificare: 6-8 luni

Ce mănâncă:

  • Lapte matern sau formula de lapte
  • Legume pasate, sub formă de piure sau finger food (cartof dulce, pătrunjel, morcov, dovlecel, dovleac plăcintar, păstârnac, fasole verde, ardei roşu/kapia, gogoşar, fenicul, ceapă, praz, usturoi)
  • Fructe pasate, sub formă de piure sau finger food (măr, pară, avocado, piersică, caisă, nectarină, prună, banană, afine, pepene)
  • Brânză preparată în casă
  • Carne (pui, găină, curcan, prepeliţă, porumbel, iepure, vită) fiarta
  • Iaurt simplu
  • Ou fiert, tare
  • Tofu
  • Cereale fortificate cu fier (orz, ovăz)
  • Altele: ulei de măsline, frunze de pătrunjel, mărar, leuştean, borş de casă, drojdie inactivă, usturoi, ceapa, turmeric, ghimbir, piper, scortisoara.

Număr de mese:

  • 1 masă la prânz, până la 7 luni
  • 2 mese -Micul dejun si pranzul, intre 7-8 luni

Ghid de diversificare: 8-10 luni

Ce mănâncă:

  • Lapte matern sau formula de lapte
  • Legume (cele din perioda 6-8 luni, la care se adaugă sfeclă roşie, mazăre, broccoli, conopidă, bame, linte roşie sau verde, ţelină, gulie, salată verde, andive)
  • Fructe (cele din perioada 6-8 luni, la care se adaugă struguri, cireşe, vişine, papaya, curmale dezhidratate, stafide, mango, merişoare)
  • Brânză preparată în casă
  • Iaurt simplu
  • Unt
  • Smântână
  • Ou
  • Tofu
  • Cereale/pseudocereale (mei, orez, bulgur, couscous, ovăz, orz, griş integral, chia, grâu, secară, hrişcă, quinoa, amaranth, porumb sub formă de mălai)
  • Carne (pui, găină, curcan, prepeliţă, porumbel, iepure, vită)
  • Bucăţele mici de peşte alb, atent curăţat de oase (păstrăv, cod, şalău, merluciu, chefal, dorada)
  • Altele: cele de la 6-8luni, la care se adaugă făină integrală de orez/mei/ovăz/hrişcă, tapioca, pudră de roşcove, ghee, seminţe de in/susan, lapte vegetal bio (ovăz, cocos, migdale), ulei de cocos/sâmburi de struguri/sâmburi de dovleac, fulgi de cocos

Număr de mese:

  • Masa de dimineaţă 
  • Masa de prânz 
  • Masa de după-amiază 

Ghid de diversificare: 10-12 luni

Ce mănâncă:

  • Lapte matern sau formula de lapte
  • Legume (cele din perioda 8-10 luni, la care se adaugă roşie, spanac, vinete, ciuperci, lobodă, leurdă, napul, cartof alb, sparanghel, castravete)
  • Fructe (cele din perioada 8-10 luni, la care se adaugă gutui, smochine, kiwi, castane, ananas, coacăze, căpşuni, zmeură, mure, portocală, lămâie, garpefruit, pomelo, rodie în smoothie sau pastă, goji, cătină)
  • Nuci, alune, arahide, cătină, caju, fistic, migdale măcinate
  • Brânză preparată în casă, mascarpone, ricotta, mozzarella
  • Iaurt simplu, chefir, sana
  • Unt
  • Smântână
  • Ou
  • Cereale/ pseudocereale (toate)
  • Piure sau bucăţele mici de carne (pui, găină, curcan, prepeliţă, porumbel, iepure, vită porc, oaie, gâscă, raţă, ied, miel)
  • Bucăţele mici de peşte alb, atent curăţat de oase (păstrăv, cod, şalău, merluciu, chefal, dorada)
  • Mâncare gătită (macaroane cu brânză, mămăliguţă cu brânză şi smântână)
  • Finger foods (cereale, bucăţele de omletă, bucăţele de cartof fiert, paste fierte, biscuiţi speciali pentru  bebeluşi, bucăţele mici de pâine)
  • Altele: cele de la 10-12 luni, la care se adaugă muguri/seminţe de pin, năut, bicarbonat în preparate, seminţe de cânepă/dovleac/floarea soarelui

Număr de mese:

  • Masa de dimineaţă 
  • Masa de prânz 
  • Masa de după-amiază 

Ghid de diversicare: după 1 an

Ce mănâncă:

  • Lapte matern sau formula de lapte
  • Legume (cele din perioda 10-12 luni, la care se adaugă ridichi, fasole boabe, anghinare, măcriş, varză, urzici)
  • Fructe (toate)
  • Nuci, alune, arahide, cătină, caju, fistic, migdale măcinate
  • Brânză preparată în casă, mascarpone, ricotta, mozzarella, caş, caşcaval, cremă de brânză, cheddar, parmezam, edam, gouda, svaiter, grana pandano, emental, pecorino, telemea de capră/vacă/bivoliţă
  • Iaurt, chefir, sana
  • Unt
  • Smântână
  • Ou
  • Cereale/pseudocereale (toate)
  • Carne (pui, găină, curcan, prepeliţă, porumbel, iepure, vită porc, oaie, gâscă, raţă, ied, miel)
  • Peşte alb (cel din perioada 10-12 luni, la care se adaugă somon, halibut, macrou)
  • Mâncare gătită
  • Altele: cele din perioada 10-12 luni, la care se adaugă miere, agar, praf de copt în preparate

Număr de mese:

  • Masa de dimineaţă
  • Gustare
  • Masa de prânz
  • Gustare
  • Cina

Produse kituri care să te ajute la diversificare

Diversificarea la sugari este un moment de mare emoţie pentru toate mămicile. De aceea, alegerea ustensilelor potrivite este foarte importantă atât pentru eliminarea oricărui pericol pentru bebeluş, cât şi pentru asigurarea succesului diversificării în general. În această ordine de idei, ne-am gândit să îţi venim întru întâmpinare cu câteva recomandări de produse care îţi pot fi în mod cert de un real ajutor.

Prima noastră recomandare este Starter Kit-ul format dintr-un castronelul Beginner Bowl şi Pre-Linguriţele Gootensils. Design-ul bolului este adaptat cerinţelor vârstei, iar pre-linguriţele sunt de două tipuri, mai exact pentru hrană semi-lichidă, respectiv semi-solidă. Realizate din materiale hipoalergenice, cele două componente ale kit-ului pentru diversificarea sunt 100% sigure pentru bebeluşul tău.

Odată ce bebe va fi început să se obişnuiască cu alimentele solide, repartizarea acestora în recipiente adecvate şi folosirea linguriţelor speciale pentru bebe sunt indispensabile.

O altă variantă pe care ţi-o propunem este Setul de masa din silicon format din 4 piese. Acest pachet include 1 pahar, 1 bol, 1 linguriţa si 1 farfurie. Dacă te-am convins de necesitatea achiziţionării unui set de ustensile, poţi arunca o privire şi la Setul pentru blw NumNum si Bapron 6L+.

Concluzii

Indiferent că alegi diversificarea sau autodiversificarea, momentul în care trebuie să îţi laşi bebeluşul să descopere alimentele solide este unul care vine deseori la pachet cu un val de emoţii. Nimic nu e însă atât de dificil precum pare: ai aflat deja că respectarea momentului oportun pentru începerea diversificării, precum şi a regulilor şi a ghidului de introducere a alimentelor te poate scuti de multe dureri de cap.

Nu uita nici de alegerea ustensilelor şi de invitaţia noastră de a le descoperi pe cele mai potrivite pentru micuţul tău pe BebeArt.ro!