Studiu: ce cheltuieli fac părinții în primul an din viața bebelușului lor

Ca să fii sigură că totul este pregătit pentru a-ți primi bebelușul în cele mai bune condiții, am alcătuit o listă cu tot ce are acesta nevoie în primele 12 luni de viață și care sunt cheltuielile pe care o să le faci înainte și după ce se naște bebe.

Ține cont că micuțul tău va avea nevoie de destul de multe lucruri. Unele dintre ele sunt obiecte pe care le cumperi doar o dată, alte cheltuieli se vor repeta de câteva ori în acest interval sau chiar lunar. Iată o listă completă din care să te inspiri și un calculator care să vă ajute să vă calculați mai bine bugetul!

Aniversare un an

Cheltuielile recurente - servicii și consumabile

Cheltuielile recurente sunt cele care se repetă de-a lungul anului. Ele pot fi lunare sau sezoniere și depind de nevoile familiei și ale lui bebe.

Cine are grijă de bebe

Dacă vei sta acasă cu bebe, ești una dintre fericitele mămici care îi pot fi aproape în orice moment. În cazul în care vei reîncepe să lucrezi la scurt timp după ce naști și niciunul dintre bunici nu este prin apropiere, creșa sau bona sunt cele mai bune opțiuni ca să îți știi micuțul în siguranță.

În funcție de zonă și ceea ce oferă, creșa poate costa între 600 și 2000 de lei pe lună. Costul lunar al unei bone ajunge în aceeași zonă. De regulă, o bonă are un salariu între 1000 și 2000 de lei.

Bunici Bebelusi

Scutecele și hrana lui bebe - cheltuieli lunare

Scutecele sunt de nelipsit din viața unui bebe, îi oferă confort și siguranță, iar părinților le oferă o metodă la îndemână pentru a ține totul sub control.

În medie, veți consuma între 120 și 180 de scutece pe lună, iar cheltuielile vor ajunge undeva la 150-250 de lei. Pe lângă scutece, veți mai avea nevoie de șervețele umede (aproximativ 10 pachete pe lună - 220 de lei), unguente și pudră de talc.

Hrana lui bebe este extrem de importantă. Dacă alăptezi, vei investi mai puțini bani în hrană. În cazul în care ai nevoie de lapte praf, cheltuielile vor ajunge la aproximativ 80 de lei pe lună. După 6 luni, când veți introduce mâncarea diversificată, cheltuielile vor crește cu aproximativ 50 de lei pe lună - pentru piureuri și mâncarea solidă.

Hainele pentru bebeluși

De obicei, bebelușii primesc cadouri de la toate rudele și prietenii familiei, dar vom lua în calcul posibilitatea ca părinții să cumpere toate hainele, pentru un calcul cât mai clar.

În primul an de viață, bebelușii au nevoie de câteva body-uri, căciulițe, pantaloni, bluzițe și una sau două geci pentru sezoanele friguroase. Cel mai probabil nu va fi nevoie să cumpărați totul odată, mai ales că bebe crește foarte repede.

Când vei trage linie după un an, costul total pentru hăinuțele lui bebe nu ar trebui să depășească 2000 de lei.

Haine Bebe

Medicamente și cosmetice

Un bebe sănătos va avea nevoie de câteva medicamente - de prevenție - în primele 12 luni.

Fie că este vorba despre batiste sau comprese sterile (pe care să le ai mereu la îndemână), sau ser fiziologic și medicamente pentru colici, toate acestea sunt un minim necesar care costă în jur de 400 de lei tot anul.

Un capitol adiacent celui cu medicamente este cel despre articolele pentru toaleta bebelușilor. Deși sunt foarte mici, bebelușii au nevoie de câteva cosmetice (un șampon, un săpun, câteva uleiuri și unguente). Costul total în primul an ar trebui să fie de aproximativ 200 de lei.

Cheltuieli unice - obiectele de nelipsit

Pe lângă cheltuielile recurente, la început de drum veți avea nevoie de foarte multe obiecte care îl ajută pe bebe să se integreze în noul lui univers și să se simtă ca acasă.

Transportul lui bebe - de la ieșirea din spital până la plimbările în parc

Pentru ca micuțul tău să fie mereu în siguranță, alege să îl transporți corect de la prima plimbare.

Pe parcursul călătoriilor voastre, veți avea nevoie de un cărucior pliat pe nevoile voastre (simplu, sport, 2 în 1, 3 în 1, pentru gemeni sau tripleți), o scoică auto, un scaun auto, un ham și o geantă pentru scutece și toate lucrurile pe care le luați cu voi când ieșiți din casă.

În funcție de ce alegi, când tragi linie vei achita în jur de 2500 de lei.

Carucior Bebe

Camera bebelușului - universul familiei voastre

Înainte de venirea lui bebe, pregătește-i camera astfel încât să se simtă confortabil și să se odihnească în voie.

Dacă o luați de la zero, veți avea nevoie de un pătuț, saltea, o masă pentru înfășat, așternuturi, câteva păturici și o pernă confortabilă.

La acestea se adaugă mobilierul și accesoriile: un dulap, un fotoliu, un covor, o lampă, un carusel muzical și un dispozitiv de monitorizare, ca să îl știi mereu în siguranță.

Costurile totale însumează 3000 de lei, însă multe dintre aceste obiecte le puteți primi cadou.

Camera Bebelusului

Hrănirea micuțului - de la alăptat la primele lingurițe

Micuțul tău va avea nevoie de un mediu steril, iar tu vei avea nevoie de diferite obiecte pentru a alăpta armonios.

Iată o listă cu obiectele care îl vor transforma pe bebe într-un pofticios:

Pentru momentele când nu ești aproape de micuțul tău sau pentru cele când îl vei alăpta în liniște, o să ai nevoie de o pompă pentru sân electrică sau manuală, pungi pentru depozitarea laptelui, tampoane pentru sân, sutiene pentru alăptat și o pernă ergonomică special creată pentru momentele când alăptezi.

Pregătește-te din timp pentru momentele când bebe vrea să țină singur biberonul sau lingurița! În timp ce faci trecerea treptată către diversificare, achiziționează biberoane, tetine, perie pentru biberoane și un încălzitor de biberoane.

Iar când treaba devine serioasă, pregătește-te să ai la îndemână o măsuță pentru bebe, farfurii și castronele, ustensile speciale și câteva căni. Pentru mâncare delicioasă și rapidă, cumpără și un blender în cazul în care nu aveți deja. Iar pentru că micuții văd totul ca pe o joacă, ține mereu la îndemână bavețicile.

Pe parcursul unui an, toate ustensilele pentru hrană vor costa aproximativ 2300 de lei.\

Hrana bebe

Baia lui bebe - pentru bălăceli relaxante

Pentru ca bebe să se împrietenească din prima cu apa, asigură-te că aveți tot ce vă trebuie: o cădiță, prosoape de calitate, unghieră, foarfece, un piaptăn și un termometru.

Iar mai târziu nu uita că veți avea nevoie de o oliță. Toate acestea vor fi cheltuieli ce însumează 800-900 de lei.

Cheltuieli primul an de viata

Jucării și cărți - pentru când distracția e în toi

La capitolul jucării, opțiunile sunt aproape nelimitate.

Bebelușii sunt fascinați de culori, sunete și mișcări, așa că alege-le pe cele care crezi că sunt cele mai bune pentru micuțul tău: un leagăn, un centru de activități, un balansoar și câteva jucării moi, pentru dentiție sunt doar începutul. Alocă un buget de 400 - 500 de lei, pentru că sigur veți primi multe cadouri.

Jucarii bebe

Alte obiecte pentru bebe:

Mai sunt și alte produse de care veți avea nevoie în primul an: suzete, accesorii pentru a securiza mobila, o carte a bebelușului sunt doar câteva dintre ele.

Pe lângă acestea, există numeroase obiecte care creează confortul necesar pentru bebe: umidificator, termometru de cameră, aparat de aerosoli, cântar și purificator de aer pentru dormitor. Păstrează un buget de 1000 - 1500 de lei pentru astfel de cheltuieli.

Dormitor Bebe

Calculatorul pentru cheltuielile din primul an:

Calculează-ți și tu cheltuielile într-un mod interactiv! Folosește calculatorul și vei obține un rezultat personalizat, pliat pe nevoile familiei voastre!

 

Cheltuielile recurente sunt cele care se repetă de-a lungul anului. Ele pot fi lunare sau sezoniere și depind de nevoile familiei și ale lui bebe.